Dragan Džajić: Sveobuhvatna biografija fudbalske legende

Dragan Džajić

Rani život i počeci karijere

Dragan Džajić rođen je 30. maja 1946. godine na Ubu, u tadašnjoj Federativnoj Narodnoj Republici Jugoslaviji. Odrastao je u skromnoj porodici, gde je od malih nogu pokazivao izuzetnu ljubav prema fudbalu. Kao dečak, često je igrao na ulicama i livadama svog rodnog grada, razvijajući veštine koje će ga kasnije učiniti jednim od najboljih fudbalera svoje generacije.

Otkriće talenta

Sa nepunih 15 godina, Džajić je učestvovao na juniorskom turniru u Valjevu koji će promeniti tok njegovog života. Njegove izvanredne performanse na terenu privukle su pažnju fudbalskih stručnjaka i skauta vodećih jugoslovenskih klubova.

Dolazak u Crvenu zvezdu

Impresioniran Džajićevim talentom, Fudbalski klub Crvena zvezda brzo je reagovao i pozvao ga da se pridruži njihovom omladinskom pogonu. Džajić je napustio rodni Ub i preselio se u Beograd, gde je počeo da trenira sa Zvezdinim juniorima. Za samo šest meseci od dolaska u omladinski pogon, svojim talentom i radom zaslužio je poziv u prvi tim.

Profesionalna karijera

Debitantski nastup

Džajićev debi za prvi tim Crvene zvezde dogodio se 8. juna 1963. godine protiv Budućnosti iz Podgorice. Sa 17 godina i 9 dana, postao je najmlađi debitant u istoriji kluba do tog trenutka, što je bio jasan pokazatelj poverenja koje je klub imao u njegovog mladog igrača.

Era dominacije u Crvenoj zvezdi (1963-1975)

U narednim godinama, Džajić je postao ključni igrač Crvene zvezde, predvodeći tim kroz jedno od najuspešnijih razdoblja u istoriji kluba. Osvojio je pet titula prvaka Jugoslavije (1964, 1968, 1969, 1970, 1973) i četiri Kupa Jugoslavije (1964, 1968, 1970, 1971).

Džajić je bio poznat po svojoj izvanrednoj tehnici, driblingu i preciznim centaršutovima. Njegova sposobnost da kontroliše loptu u punom trku i pronađe saigrača preciznim pasom postala je njegov zaštitni znak. Navijači i sportski novinari davali su mu nadimke poput “Čarobnjak sa leve strane” i “Maestro driblinga”.

Internacionalna karijera – Bastija (1975-1977)

Nakon više od decenije dominacije sa Crvenom zvezdom, Džajić je 1975. godine odlučio da okuša sreću u inostranstvu. Pridružio se francuskom prvoligašu Bastiji, gde je proveo dve sezone i odigrao 80 utakmica, nastavljajući da impresionira svojom igrom i na međunarodnoj sceni.

Povratak u Crvenu zvezdu i kraj karijere (1977-1978)

Nakon dve godine u Francuskoj, Džajić se 1977. godine vratio u Crvenu zvezdu. Svoju poslednju utakmicu za Crvenu zvezdu odigrao je 28. maja 1978. godine u Mostaru, završivši tako jednu od najznačajnijih igračkih karijera u istoriji jugoslovenskog fudbala.

Reprezentativna karijera

Džajićeva karijera u dresu reprezentacije Jugoslavije bila je jednako impresivna kao i njegova klupska karijera. Za nacionalni tim odigrao je 85 utakmica i postigao 23 gola u periodu od 1964. do 1979. godine.

Neki od najznačajnijih momenata u reprezentativnoj karijeri uključuju:

  1. Debi: 17. jun 1964. protiv Rumunije
  2. Evropsko prvenstvo 1968: Srebna medalja i gol u polufinalu protiv Engleske
  3. Svetsko prvenstvo 1974: Učešće u grupnoj fazi
  4. Oproštajna utakmica: 16. septembar 1979. protiv Argentine

Džajić je dugo držao rekord po broju nastupa za reprezentaciju Jugoslavije, koji je oboren tek 2004. godine.

Funkcionerska karijera

Nakon igračke karijere, Džajić je obavljao različite funkcionerske uloge u Crvenoj zvezdi:

Period Funkcija
1979-1998 Tehnički direktor
1998-2004, 2012-2014 Predsednik kluba
Od 2014 Počasni predsednik

Kao funkcioner, Džajić je bio ključna figura u najvećim uspesima kluba, uključujući osvajanje Kupa evropskih šampiona i Interkontinentalnog kupa 1991. godine.

U martu 2023. godine, Džajić je izabran za predsednika Fudbalskog saveza Srbije.

Priznanja i nagrade

Džajićev doprinos fudbalu prepoznat je kroz brojna priznanja, uključujući izbor za najboljeg igrača Srbije i Jugoslavije u 20. veku, uvrštavanje među 50 najboljih fudbalera 20. veka po izboru UEFA, i proglašenje za treću Zvezdinu zvezdu. U njegovu čast, Crvena zvezda je 2022. godine povukla iz upotrebe dres sa brojem 11.

Lični život i kontroverze

O privatnom životu Dragana Džajića malo se zna u javnosti. Poznato je da je oženjen Brankom Džajić, ali detalji o njihovom porodičnom životu nisu široko dostupni.

Uprkos velikim uspesima, Džajićeva karijera nije bila bez kontroverzi. U februaru 2008. godine bio je uhapšen pod sumnjom za finansijske malverzacije, ali je u novembru 2012. godine aboliran od strane tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Nasleđe

Dragan Džajić ostaje jedna od najuticajnijih figura u srpskom i jugoslovenskom fudbalu. Njegova karijera, koja obuhvata više od šest decenija aktivnog učešća u fudbalskom svetu, ostavila je neizbrisiv trag. Od mladog talenta do uspešnog fudbalskog funkcionera, Džajićeva biografija je priča o izuzetnom talentu, posvećenosti i ljubavi prema fudbalu.

Njegovo tehničko umeće, sposobnost da odluči utakmicu jednim potezom i liderske veštine inspirisale su generacije fudbalera. Mnogi ga smatraju ne samo najboljim igračem u istoriji Crvene zvezde, već i jednim od najboljih evropskih fudbalera svoje generacije. Džajićevo nasleđe nastavlja da živi kroz brojne mlade igrače koji ga vide kao uzor i kroz trajni uticaj koji ima na srpski i evropski fudbal.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *