Zlatna lopta – Istorijat i Svi Dobitnici

Zlatna lopta - Istorijat i Svi Dobitnici

Zlatna lopta (Ballon d’Or), često nazivana i najprestižnijom individualnom nagradom u svetu fudbala, ima dugu i bogatu tradiciju koja traje više od šest decenija. Dodeljuje se najboljem fudbaleru sveta za postignuća tokom prethodne godine, a njena istorija, sistemi glasanja i lista dobitnika čine je posebnim priznanjem. U ovom članku ćemo se detaljno osvrnuti na sve aspekte ove nagrade, uključujući i jedinstveno priznanje – Super Zlatnu loptu.

Istorija Zlatne lopte

Zlatna lopta prvi put je dodeljena 1956. godine, a njen tvorac je francuski nedeljnik “France Football”. Prvi osvajač bio je legendarni Sir Stanley Matthews, engleski fudbaler poznat po svojim neverovatnim dribling veštinama. Ova nagrada je od svog osnivanja postala simbol vrhunskog fudbalskog umeća i truda.

Početni period nagrade bio je ograničen samo na evropske igrače. Tek 1995. godine pravila su promenjena kako bi omogućila i fudbalerima van Evrope, ali koji su igrali u evropskim klubovima, da konkurišu za ovu prestižnu nagradu. Ova promena omogućila je velikanima poput Georgea Weaha da postanu deo istorije Zlatne lopte. Od 2007. godine nagrada je postala globalna, omogućavajući svim profesionalnim fudbalerima, bez obzira na kontinent, da se takmiče za ovo priznanje.

Zlatna lopta je bila privremeno spojena sa nagradom FIFA “Svetski igrač godine” od 2010. do 2015. godine, stvarajući FIFA Ballon d’Or. Međutim, ova saradnja je završena 2016. godine, nakon čega su obe organizacije nastavile sa dodelom svojih zasebnih nagrada.

Sistem Glasanja

Do 2007. godine, glasači su bili isključivo novinari, što je osiguravalo da nagrada ostane u okviru fudbalske zajednice. S promenom pravila 2007. godine, pravo glasa dobili su i kapiteni i selektori nacionalnih reprezentacija. Ovo je proširilo spektar mišljenja i uvelo više raznolikosti u izbor dobitnika.

Kriterijumi za glasanje uključuju:

  • Individualni učinak tokom prethodne kalendarske godine.
  • Uspeh tima za koji igrač nastupa.
  • Ponašanje i fair play igrača na terenu.

Svi glasači rangiraju pet fudbalera po redu, gde prvi dobija 6 poena, drugi 4 poena, treći 3 poena, četvrti 2 poena, i peti 1 poen. Ovo pravilo osigurava da se priznaju kako individualna briljantnost, tako i timski uspeh.

Najveći Dobitnici Zlatne lopte

Od svog osnivanja, Zlatna lopta je dodeljena mnogim velikanima fudbala, ali nijedno ime nije toliko povezano s ovom nagradom kao Lionel Messi i Cristiano Ronaldo. Ova dva fudbalska genija dominirala su tokom poslednje dve decenije, osvajajući nagradu ukupno 12 puta.

Igrač Prvo Mesto Drugo Mesto Treće Mesto
Lionel Messi 7 5 1
Cristiano Ronaldo 5 6 1
Michel Platini 3 0 2
Johan Cruyff 3 0 1
Marco van Basten 3 0 0

Lionel Messi je prvi fudbaler koji je osvojio Zlatnu loptu sedam puta, počevši od svoje prve pobede 2009. godine. Njegova dominacija se proteže na period od više od jedne decenije, uključujući četiri uzastopne pobede od 2009. do 2012. godine.

Cristiano Ronaldo je bliski rival Mesija sa pet osvojenih nagrada, prvu je osvojio 2008. godine, a poslednju 2017. Njihova međusobna konkurencija, kako na klupskom nivou, tako i na reprezentativnom, doprinela je popularnosti i prestižu Zlatne lopte u modernom fudbalu.

Super Zlatna lopta – Jedinstveno Priznanje

Super Zlatna lopta (Super Ballon d’Or) je jedinstveno priznanje koje je dodeljeno samo jednom u istoriji, i to krajem decembra 1989. godine. Ovo priznanje je kreirano od strane “France Football”-a kako bi se nagradio najbolji fudbaler tokom poslednje tri decenije.

Jedini dobitnik ove nagrade je legendarni Alfredo Di Stefano, poznat kao “La Saeta Rubia” (Plava strela), koji je svojim nastupima za Real Madrid zadužio fudbalsku istoriju. Di Stefano je bio izuzetno talentovan napadač, sa više od 350 golova i 17 osvojenih trofeja.

Interesantno je da su u izboru za ovu nagradu učestvovali prethodni osvajači Zlatne lopte, žiri “France Football”-a, kao i čitaoci ovog prestižnog magazina. Iako se u poslednje vreme spekulisalo da bi Lionel Messi mogao biti sledeći dobitnik Super Zlatne lopte, magazin “Marca” je potvrdio da “France Football” za sada nema planova da ponovo dodeli ovo jedinstveno priznanje.

Zanimljivosti o Trofeju

Trofej Zlatne lopte je dizajniran tako da podseća na fudbalsku loptu iz finala Svetskog prvenstva 1930. godine. Izrađen je od zlata, a njegovo izlivanje je povereno prestižnoj zlatarni Meller, osnovanoj 1613. godine.

Dimenzije trofeja su sledeće:

  • Visina: 31 cm
  • Dužina: 23 cm
  • Širina: 23 cm
  • Težina: 7,2 kg

Procena je da trofej vredi oko 3,000 evra, ali njegova stvarna vrednost daleko nadmašuje ovu cifru zbog sentimentalne vrednosti i prestiža koji nosi.

Zlatna lopta ostaje najvažnije individualno priznanje u svetu fudbala. Njena dugogodišnja tradicija, kriterijumi za dodelu i imena dobitnika čine je simbolom vrhunskog fudbalskog umeća. Iako je Super Zlatna lopta dodeljena samo jednom, ona ostaje svedočanstvo o veličini Alfredo Di Stefana i potencijalno otvara vrata za buduće jedinstvene nagrade koje će obeležiti novu eru fudbala.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *